Gravel

Mathieu van der Poel en Marianne Vos nieuwe wereldkampioenen gravel

8 okt , 2024

Mathieu van der Poel heeft opnieuw zijn klasse laten zien door de wereldtitel gravel te veroveren. In de finale van het WK reed de Nederlander weg van zijn voornaamste concurrent, Florian Vermeersch. Op dertien kilometer van de finish kon de Belg het tempo van Van der Poel niet meer bijhouden, waarna de Nederlander op indrukwekkende wijze solo naar de overwinning reed. Vermeersch eindigde op de tweede plaats en veroverde het zilver, terwijl Quinten Hermans de bronzen medaille wist te bemachtigen.

De wedstrijd begon met een groot peloton dat nog bij elkaar bleef in de eerste kilometers. Maar na ongeveer een uur koers begon het kaf zich van het koren te scheiden. Een groep van ongeveer veertig renners bleef over, waaruit later een kopgroep van zeven werd gevormd. Deze situatie bleek echter van korte duur. Na ongeveer 65 kilometer nam Van der Poel het heft in handen en plaatste een eerste aanval, waardoor hij alleen op kop kwam te liggen. Ondanks deze sterke actie liet hij zich toch terugzakken in de groep, wat het vervolg van de wedstrijd spannender maakte.

Met nog negentig kilometer te gaan was er een groep van zestien renners die aan kop reed. In deze fase kende de race een iets rustiger verloop, maar dertig kilometer later liet Van der Poel opnieuw zijn klasse zien met een versnelling. Alleen enkele sterke renners, waaronder Connor Swift, titelverdediger Mohoric, Stuyven, Hermans en de twee Vermeerschen, konden het hoge tempo volgen, waardoor er opnieuw een kopgroep van zeven ontstond.

Ook bij de vrouwen zorgde het WK gravel voor spektakel. Meer dan honderd rensters gingen om 12:00 uur van start. De strijd eindigde in een boeiend duel tussen twee iconen van de wielersport: Marianne Vos en Lotte Kopecky. Vos, met maar liefst dertien wereldtitels in verschillende disciplines op haar naam, en Kopecky, die eerder in 2023 wereldkampioen op de weg werd, maakten er een spannende tweestrijd van.

Met nog 65 kilometer te gaan plaatste Kopecky een versnelling, gevolgd door Vos. Wiebes en Paladin moesten al snel lossen. Het duo Kopecky/Vos bouwde een voorsprong van 35 seconden op, terwijl Wiebes nog probeerde aan te sluiten. Een achtervolgende groep, bestaande uit Pieterse, Kasper, Paladin, Wiebes en Frain, werd gevormd, maar kon de twee koplopers niet meer bedreigen. Op 31 kilometer van de finish hadden Vos en Kopecky bijna drie minuten voorsprong op de achtervolgers.